Det livsviktiga vattnet för din hund
En hund behöver normalt ca 0,5 dl vatten per kilo kroppsvikt per dag. Behovet av vätska kan variera beroende på vad hunden äter. Ger du hunden torrfoder behöver den mer vatten än om du utfodrar den färskfoder. Varmt väder med hög utetemperatur påverkar också så klart. Fysisk ansträngning, t.ex om hunden arbetar, jagar, tränar eller motionerar ökar behovet avsevärt. Om hunden kräks eller har diarré förlorar den mycket vätska och riskerar att bli uttorkad. Förutom vätska förlorar hunden även salter och näringsämnen, dvs elektrolyter. Små hundar och valpar är känsligare för uttorkning.
Köp vätskeersättning eller blanda egen vätskeersättning till din hund
Du kan göra vätskeersättning själv genom att blanda 1 liter vatten med en matsked druvsocker eller honung och en tesked salt. Vattnet behöver värmas upp lite för att druvsockret eller honungen ska lösa upp sig. Vätskeersättningen ska svalna innan du serverar hunden det. Portionera vätskeersättningen på flera omgångar. Dricker hunden för mycket vätska på en gång finns det risk att den kräks. Är hunden svag kan du behöva ”mata” den med en sked i mungipan till att börja med.
Själv använder jag Svenska Djurapotekets vätskeersättning till mina hundar. Den är i pulverform och är lämplig att ha med sig i bilen. Jag blandar pulvret med en mindre mängd vatten och lite energi när vi kommer till bilen efter avslutad jaktdag. Ger man hunden lite energiboost inom 30 min efter avslutad fysisk ansträngning återhämtar sig hunden snabbare. Även på vintern behöver hunden mer vätska efter fysisk ansträngning. När vi kommit hem har pulsen gått nertill normal nivå och då får de ett mindre mål mat och mer vatten. Efter det är de ganska nöjda och lägger sig till ro.
Värmeslag
Hundar kan inte svettas som vi människor. De har bara svettkörtlar i trampdynorna som har en begränsad nedkylningseffekt. Har de möjlighet försöker de kyla ner sig genom söka skugga, att ställa sig eller lägga sig i vatten. De försöker främst att sänka kroppstemperaturen genom att hässja. Blodet styrs då om så det går genom munnen. Är luften som hunden andas in är varmare och fuktig kan effekten av hässjandet få motsatt effekt, hundens temperatur stiger! Trubbnosiga hundar har svårare att kyla ner sig genom att hässja.
Bästa sättet att förebygga värmeslag är att hunden har tillgång till frisk luft, vatten och skugga. Motionera inte när det är som varmast.
Värmeslag är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar veterinärvård.
Lämna aldrig hunden ensam i bilen, den kan snabbt bli en dödsfälla!
Värmeslag hund – symptom och behandling | FirstVet
Vad gör jag om hunden får värmeslag?
Om hunden drabbas av värmeslag måste man få temperaturen att sluta stiga. Skölj eller doppa hunden försiktigt i svalt vatten, börja med huvud, tassar och mage. Det är viktigt att det inte är iskallt vatten som kan göra att blodkärlen drar ihop sig och minskar effekten av avkylningen. Erbjud hunden vatten att dricka.
Kontrollera hundens temperatur var 5:e minut. Kyl inte ner hunden mer än till 39,5 C, för att nedkylningen fortsätter fast man slutat behandla, och då kan den bli för låg.
Symtom vid värmeslag
-Hunden hässjar.
-Röda slemhinnor/tandkött.
-Ökad puls och andningssvårigheter.
-Kräkningar och diarré.
-Oro, förvirring och kramper.
-Höjd kroppstemperatur.
-Medvetslöshet.
-Mörk urin.
Vad händer om hunden får vätskebrist?
Om hunden drabbas av vätskebrist minskar blodvolymen som i sin tur sänker cirkulationen. Det gör att hunden blir trött, svag och yr. Olika organ kan påverkas så de inte fungerar normalt. Natrium, kalium och klorid är elektrolyter som är viktiga för nerver och musklernas funktion. Om elektrolytbalansen rubbas kan hunden få kramper och bli förvirrad. Vätskebrist påverkar även hundens förmåga att reglera kroppstemperaturen. Om kroppens temperatur stiger kan det leda till överhettning.