Första hjälpen för din hund – Vi har det du behöver
Detta innehåller några råd om hur du själv som hundägare kan utföra i akuta situationer som din hund kan drabbas av ute i skog och mark, innan ni har möjlighet att uppsöka veterinär. Börja alltid med att kontrollera andning, blödning och cirkulation först.
Andning
Hjärnans celler kan redan efter fyra minuter utan syre drabbas av bestående skador. Börja därför alltid med att kontrollera andningen. Normalt andas en hund i vila 10-30 andetag i minuten. Om hunden inte andas eller har svårt att andas, kontrollera att inget blockerar andningsvägarna genom att öppna munnen och dra ut tungan. Inspektera svalget och ge konstgjord andningen om hunden fortfarande inte andas. Vid drunkning kan man hålla upp hunden i bakbenen så att vattnet rinner ut.
Konstgjord andning och hjärtmassage.
Lägg hunden plant på höger sida. Kontrollera att inget blockerar svalget. Sträck fram hundens huvud. Dra ut tungan (svalget blir mer öppet). Håll ihop hundens mun och blås in luft i båda nosborrarna. 6-. 10 inblås/minut på stor hund, 12-20 inblås/minut på liten hund.
Hjärtkompression; tryck med båda händerna mot bröstkorgen lite bakom och ovanför armbågen flera gånger. Varva inblåsning och hjärtkompressioner flera gånger.
Blödning
En svår blödning måste stoppas så fort som möjligt! Om större kärl eller artärer skadas finns en risk att hunden förblöder. Lägg ett tryckbandage direkt mot såret. Använd en kompress, tyg eller vad du har till hands och håll det på plats med ett elastiskt bandage. Om såret sitter på ett ben går det att lägga en stas ovanför såret. Stasen får inte sitta på för länge, ca 15 min är max. Helst ska stasen lossas med jämna mellanrum så att blodet kan cirkulera i benet. Rengör alltid sår så fort som möjligt. Större sår kan behöva sys, inom åtta timmar.
Chock
Chock är ett livshotande tillstånd då blodcirkulationen sviktar. Kroppens celler får då inte tillräckligt med syre och då dör cellerna. Symtom på chock; bleka slemhinnor, kalla tassar och öronlappar, ökad hjärtfrekvens/puls/andning, minskad urinproduktion.
Se till att hunden har fria andningsvägar, stoppa ev blödning, kontrollera puls och slemhinnor, placera huvudet lägre än kroppen, håll hunden varm (om det inte är värmeslag) för vidare transport till veterinär.
Magomvridning
Varför magomvridning uppstår är inte helt klarlagt, men känd riskfaktor är att hunden har ätit för mycket eller druckit mycket vatten för nära inpå fysisk aktivitet. Djup bröstkorg ökar risken, och även stress, hög ålder samt dåligt hull. Magsäcken roterar runt sin egen axel, sedan kan inget passera, vare sig till tarmen eller matstrupen. Det blir gasbildning i magsäcken, och alla blodkärl runt omkring snörs av så hjärtat kan inte pumpa blod och hunden kommer i chock. Tillståndet är livshotande! Symtom; buken sväller upp, hunden försöker kräkas, visar oro och smärta.
Se till att andningsvägarna är fria, sträck fram huvudet och dra ut tungan vid transport till bilen. Håll hunden varm.
Värmeslag
Värmeslag är ett livsfarligt tillstånd för hunden, och har den en gång drabbats kommer den att vara
känslig i fortsättningen. Redan vid +15 kan det vara för varmt för en del hundar!
Slemhinnan kan först vara kraftigt röd pga att kärlen i början är utspända. Pulsen ökar och om slemhinnorna bleknar är hunden på väg in i en cirkulatorisk chock, vilket kan leda till döden.
Vid tecken på värmeslag ska hunden kylas försiktigt. Kyler man för fort kan tillståndet förvärras! Lägg blöta, kalla handdukar eller vad du har till hands, på huvudet, trampdynor, ljumskar och armhålor.
Nedkylning
Kraftig nedkylning kan drabba hundar som gått ner sig genom isen. Ta upp hunden så fort som möjligt ur vattnet, dra fram tungan och håll hunden i bakbenen i minst 30 sekunder så att lungorna kan tömmas på vatten. Kontrollera andningsvägarna och ge hjärt-lungräddning om det behövs. Torka hunden torr, skydda den mot blåst och vira in den i något klädesplagg. Massera benmusklerna försiktigt, böj och sträck benen försiktigt. Hunden får inte värmas upp alltför snabbt då det kan göra att hunden får blodtrycksfall och chock.
Ögonskada
Lägg blöta kompresser på det skadade ögat och bandagera med en elastisk binda så att inte hunden kan klia sig i ögat.
Ormbett
Håll hunden lugn och bär den.
Stakningsskada
Dra inte ut en ev synlig pinne om hunden stakat sig ifall det trycker på ett större blodkärl. Lägg tryckbandage om det blöder.
Puls
Pulsen känns lättast på lårets insida, högt upp i ljumsken. Normal puls för hund i vila är 80-120 slag per minut. Slemhinnornas färg i munnen kan ge en indikation på hundens cirkulation om du trycker ett par sekunder, släpp och kontrollera hur lång tid det tar innan färgen återvänder. Normalt är ett par sekunder.
Giftinformation
112 eller 08-331231