Betala med Klarna!

Betala med Klarna!

Träna med Pilatesboll!

Alla mår bra av att röra på sig! Om du varierar träningen för att aktivera så många muskler som möjligt, ger det mest effekt. Cykling och löpning t.ex tränar hundens kondition. Men många tänker inte på att det finns andra sätt som bygger muskler effektivare. Ett exempel är att du tränar med balansbollar och balansdiscar. Det är en lednära träning som stärker små muskler och ligament nära lederna. Men också ren styrketräning för särskilt bål och rygg. Koordinationen förbättras när hunden anstränger sig för att hålla balansen. Balansträningen förbättrar också hundens propriocception, dvs medvetenheten om kroppens position. Därför används balansredskap både för friskvård men även i rehabiliteringsträning.

Vilken boll ska jag ha?

Börja med att välja en boll eller disc som är i rätt storlek för din hund. Den ska vara tillräckligt stor så att hunden inte riskerar att falla av. Svårighetsgraden varierar beroende på om hunden står på en pilatesboll som är rund eller på en disc som är nästan plan på undersidan. Man börjar så klart med något som är lättare för hunden tills den känner sig bekväm med det. Därefter kan man fortsätta med en rundare modell för att öka svårighetsgraden på balansövningarna. Är din hund lite försiktig av sig kan en plattare modell vara bra att börja med. En boll som är löst pumpad blir stabilare än en hårt pumpad boll, den rullar lättare.

Giant fitbone, styrketräning, rehab, friskvård,   pawpods balans    balansboll fitpaw   balansdisc fitpaw balansboll hund peanut fi paw

Hur börjar jag träna min hund med Pilatesboll?

Låt hunden bekanta sig med bollen, låt den få nosa på den i lugn och ro, utan krav på prestation. Lyft inte upp hunden utan locka den med något riktigt gott så att den sätter en eller två tassar på bollen. Korv funkar på de flesta hundar. Upprepa övningarna vid flera tillfällen så att hunden får en positiv förväntan, då kommer den till slut att kliva upp själv med bakbenen, för den vill ju ha mer godis! Ha gärna en sele på hunden som du lätt kan gripa tag i om hunden är på väg att falla ner.
När hunden står på bollen kan du föra en godis fram  och tillbaka, höger-vänster och uppåt-neråt, framför hundens nos så den vrider på huvud och hals för att kunna ta godbiten. Sitt-ligg-stå kan man också öva. Gör det inte för svårt i början, det är viktigt att hunden lyckas och inte blir skrämd.

 

Kan jag träna en hund med ledproblem?

Om din  hund har någon form med ledproblem som artros, spondylos, ostechondros t.ex eller muskelskador ska du inte träna utan att först ha fått råd och träningsupplägg av sjukgymnast eller fysioterapeut.

En del av balansbollarna eller discarna har piggar. En del har små piggar och andra större piggar. Det ger ett bättre grepp för tassarna, så de inte glider. Men det stimulerar också blodcirkulationen och proprioceptionen. Proprioceptorer är sensoriska receptorer som registrerar kroppens position och rörelse.

 

Ibland kan det bli ett ”veck” på discarna när man fyller luft. Filmen här visar hur du ska göra;